Geen categorie instructie of achtergrondinformatie

Tentoonstelling in Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst

Ruim een maand geleden ontving ik een mail van Gert Wijlage van het SMAHK (Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst) of ik wilde meewerken aan een tentoonstelling over Kunst in de openbare ruimte in de Oude Molenwijk in Assen. Hierover hoefde ik niet heel lang na te denken, ik vond het een hele eer. Maar goed, toen begon het natuurlijk... wat zou ik gaan maken. Er was één ding dat vast stond, het moest een affiche worden (dus 2D).

Zo lang als ik leef kom ik bijna elke week wel in de Oude Molenwijk, aangezien mijn ouders en één opa en oma aan de rand van de wijk wonen, mijn andere grootouders wonen midden in de wijk, mijn eerste 'echte' huisje stond ook net buiten de wijk en al mijn opleidingen in Assen lagen er net buiten. Ik ken de wijk dus erg goed (ken niet alle straten bij naam, maar weet wel overal de weg).

Wat zou ik gaan doen... Eerst dacht ik er aan om een affiche te maken met een afbeelding van mijn oma er op. Zij woont al bijna 50 jaar in de wijk en ook nog eens vlakbij het museum. Een soort eerbetoon, ook omdat ze net 90 is geworden en nog steeds zelfstandig woont. Maar aangezien ik het tekenen van gezichten erg moeilijk vind en de meest gelijkende tekening meer op haar zusje leek, heb ik dat idee weer overboord gegooid.

Een ander idee was om te gaan werken met de plattegrond van de wijk. Het uitgangspunt van de tentoonstelling had namelijk te maken met kunst in de openbare ruimte. De Oude Molenwijk gaat de komende tijd behoorlijk op de schop en zal er dan ook heel anders uit komen te zien. In die metamorfose is er mogelijk plek voor een beeldenroute langs de centrale weg in de wijk.

Met de plattegrond ben ik verder gegaan, lang leven google maps. Alle woningen (incl. de meest recente die nog niet zijn opgenomen in de plattegrond) heb ik overgetrokken en uiteindelijk op een groot vel papier getekend (A0 formaat). Het duurde even voor ik bedacht wat ik er vervolgens mee zou kunnen doen. Maar op een nacht schoot het me te binnen: ik ga alle huizen uitsnijden en ook de titel van de tentoonstelling: 'Kunst in de Stad - Beelden in de Buurt'. En als ik dan het papier op het raam hang, dan vormt de buurt letterlijk het beeld! Zo gezegd, zo gedaan.

Toen ik een week voor aanvang van de tentoonstelling Gert trof tijdens een speciale activiteit in het museum vroeg hij naar mijn werk.

'Het zal wel heel kleurrijk zijn', zei hij nog.
'Nou, eerlijk gezegd helemaal niet. Het is grijs.' antwoordde ik.

Enkele afbeeldingen van de opening en werken in de tentoonstelling.