wat me bezig houdt

Eerbetoon

Nu ga ik dan eindelijk vertellen waarom ik de grote mandala heb getekend die de Flower of Life als basis heeft. De titel van het blog verwees er eigenlijk al een beetje naar, 'Heftig weekje'.

Op 26 januari is mijn opa overleden, voor mij een bijzonder persoon in mijn leven. De afgelopen jaren ging het al steeds minder goed met hem, want hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Daardoor woonde hij al ruim twee-en-een-half jaar in een verzorgingstehuis, speciaal gericht op mensen met dementie of alzheimer. Ook mijn oma woont daar nu nog, want zij lijdt aan een andere vorm van dementie. Omdat mijn opa en ik best een bijzondere band hadden en hij veel voor mij heeft betekend ben ik in de nacht na zijn overlijden begonnen aan deze tekening. In eerste instantie vooral om ook zelf rustig te worden, maar ook omdat ik niet kon slapen, maar ook om iets te maken wat speciaal voor hem is.

De Flower of Life leek mij een mooie vorm om als basis te gebruiken en zodoende ben ik gestart.

Uiteindelijk ben ik er ruim een week mee bezig geweest, al heb ik lang niet elke dag zitten tekenen en ook niet heel lang achter elkaar door. Ook heb ik tussendoor nog andere mandala's getekend. Er waren zelfs momenten waarop ik dacht: 'Gaat dit me wel lukken, ik weet het niet meer'. Maar ik heb niet opgegeven en ben uiteindelijk heel blij met het resultaat. Ik zal nu een overzicht geven van hoe de mandala tot stand is gekomen. Tussendoor heb ik meerdere malen een foto genomen van de vorderingen, wel vanuit verschillende standpunten, dus het beeld verspringt wel wat zo nu en dan.

Rondom de mandala heb ik een tekst geschreven (groter formaat). Dit is een gedicht dat ik al een tijd terug (2014) had geschreven nadat ik weer een keer bij opa op bezoek was geweest. Het verwoordt precies wat ik op dat moment voelde. Ik was toen eigenlijk al een beetje bezig met afscheid nemen, maar nog niet helemaal, want dat moet ik nu gaan doen...

 

Eindelijk kan je laatste reis beginnen,
Je zat al zolang te wachten op dit moment,
Alleen werd de vertrekdatum maar niet bekend gemaakt.

Nu is het dan zover
En mag je volledig naar eigen inzicht
Bepalen waarheen je wilt gaan.

Bedankt voor alle jaren dat je mijn opa mocht zijn
En de vele vakanties die we hebben mogen delen.
Ik zal je enorm missen, maar het is goed zo.